Informatie

Informatie | Nieuws | Inventariseren | Beschermen | | | Ontsluiten

 

Nieuws

Natuurlijk begraven, maar dan in de stad, op Korvel

 

TILBURG - Begraven in de natuur is ín, maar ook de stad krijgt zijn variant. Een deel van Begraafplaats Korvel krijgt - primeur voor Tilburg - een natuurlijke begraafplaats. ,,Zo kunnen nabestaanden om de hoek nog naar het graf.” 

Zeker nu de winter nadert, oogt het achterste deel van Begraafplaats Korvel wat verwaarloosd. Onkruid is hier en daar hoog opgeschoten, sommige graven zijn overwoekerd. Maar dat gaat de komende periode veranderen: het bestuur van parochie de Goede Herder heeft besloten dit gedeelte te transformeren in een natuurlijke begraafplaats. 

,,Geen natuurbegraafplaats dus, maar een natuurlijke", zegt Helma Horvers die binnen het bestuur met de portefeuille begraafplaatsen is belast. De vraag kwam vanuit parochianen, zegt ze. Die waren onder de indruk van begraafplaatsen op landgoed De Utrecht (Esbeek) en De Hoevens (Alphen). ,,Maar vooral ouderen willen graag vlakbij nog hun dierbare kunnen bezoeken.”  Net als bij natuurbegraafplaatsen worden graven slechts gemarkeerd met een schijf uit een boomstam.

Kerkhof al opgefleurd 

Het achterste, lager gelegen deel - een klein kwart van het totale kerkhof - is geschikt bevonden. Daar werd al enige tijd niet meer begraven. Het is van oudsher rijk aan bomen en struiken, mogelijk gebruik als parkeerplaats is niet meer aan de orde sinds een woonfunctie voor de kerk van de baan is. ,,We gaan nu een plan maken voor de inrichting", zegt Horvers. 

Dat gebeurt in samenspraak met de vrijwilligers van de aangrenzende buurtmoestuin Korvel. Zij fleurden de boel afgelopen jaar al op met bloemen en lavendelperkjes. ,,Dat stimuleerde nabestaanden weer om graven te onderhouden", zegt Ronald Samuels van de buurtmoestuin. 

Resten herbegraven

De toekomstige natuurlijke begraafplaats telt nu nog een honderdtal graven. Een aantal nabestaanden heeft al  toestemming gegeven graven te ruimen. ,,Let wel, dat betekent dat we alleen de zerken verwijderen", zegt bestuurslid Frank van den Bogaard. ,,Resten worden dieper herbegraven.” Er gaat vervolgens nog zeker een jaar overheen voordat de eerste natuurlijke teraardebestelling een feit is. ,,En voordat het vol ligt, zijn we zeker tien jaar verder”, zegt Horvers. 

Stephan Jongerius 27-11-19, Bron: Brabants Dagblad