Funerair erfgoed

Erfgoed | Graftekens | Verhalen | Omroep Brabant dinsdag 18 juni 2019 | Omroep Brabant woensdag 22 augustus 2018

 

Graftekens

 

In 1811 is de “Begraafplaats Bredaseweg" in het centrum van Tilburg aangelegd. Op die begraafplaats bevindt  zich het graf van Vincent Verbunt, die in 1885 op zeer jonge leeftijd is overleden. Het graf bevat een grote grafkransenkast van hardsteen met daarin drie kransen, afgesloten door een glasplaat. Zijn ouders hebben daar later ook een plaats gekregen, aan beide zijden van zijn graf. 

Het vermoeden bestaat dat de drie kransen de oudste  tot nu toe gevonden kransen zijn in Nederland.
De stichting kreeg fiat van de beheerder van de begraafplaats om de kransen te restaureren. Half december 2015 zijn de drie kransen uit de kast gehaald en meegenomen naar Veenhuizen Drenthe waar het restauratie atelier van de stichting zich bevindt.  

De drie kransen  hebben in totaal 576 verschillende blaadjes, waarvan bijna alles van de moederring  geroest was. Verder bevatten de kransen ook nog bloemen van porselein: 15 grote rozen en 70 knopjes. Besloten werd alle 576 blaadjes te voorzien van nieuwe stelen voordat ze weer aan de moederring gesoldeerd zouden worden. Door het miniem aantal blaadjes dat nog wel aan de moederring vast zat, was een “mogelijk patroon” in de kransen te ontdekken. De blaadjes zijn van zink, zwart geverfd met een laagje glas grit, dus echte rouwkransen.

Daar er geen enkele oude foto van de grafkransenkast beschikbaar was, kreeg deze restauratie een heel bijzonder karakter. Niet alleen de ambachtelijke vaardigheden kwamen volop aan bod, maar ook op het creatieve vlak werd er veel van de restaurateurs. gevraagd.

(werktekening)

Eind december zijn de kasten weer geplaatst op het graf van Verbunt. 

 

 (tekst en fotoos Stichting Graftrommel)